0265-484.114      0265-484.114
  chetani@cjmures.ro

Bani europeni pentru comuna Chețani

Știrile despre nenorocitul de corona virus au umplut până la refuz paginile ziarelor și minutele emisiunilor radio-tv. Nu mai vorbesc despre internet sau mediile de socializare. Desigur, opintit, cu mai multe dificultăți și necazuri, viața merge înainte. Asta e dovedit și de primarul din Chețani, Emil Florin Mocan care a reușit, joi, 26 martie, semnarea la AFIR a trei contracte de finanțare din bani europeni, pentru consătenii săi. Cu acest prilej, primarul ne-a declarat: “mă bucur nespus că proiectele comunei merg mai departe și cu ajutorul bunului Dumnezeu, se vor implementa, pentru ca locuitorii comunei noastre să beneficieze de ele. Am fost prezent la AFIR, pentru a semna 3 contracte de finanțare, din fonduri europene, nerambursabile, pentru:

  1. Înființarea unui parc de joacă și petrecere a timpului liber, în satul Grindeni, în valoare de peste 250.000 lei.
  2. Înființarea unui Centru social de zi, pentru tineri și persoane vârstnice, în satul Grindeni, în valoare de peste 500.000 lei
  3. Înființarea unui cabinet de echipamente IT, pentru tineri și adulți, în comuna Chețani, în valoare de peste 25.000 lei.

Mă bucur, de asemenea, că Guvernul României a făcut, miercuri, 25 martie, plățile necesare, în valoare de 108 miliarde lei, pentru a putea continua investiția de alimentare cu apă a satului Grindeni, unde mai sunt necesare doar amplasarea rezervorului de apă și a stației de pompare. În ciuda dificultăților de până acum, sperăm să finalizăm investiția, cât mai urgent. Dumnezeu să ne ajute să trecem cu bine peste toate necazurile și, împreună, să reușim să ne bucurăm de cât mai multe clipe frumoase ale vieții!“

Parcul de joacă din Grindeni este, în fapt, încheierea unui ciclu de investiții dedicate recreerii și urmează a fi pus în operă după acelea, deja inaugurate, în satele Chețani și Hădăreni. Centrul social reprezintă materializarea unei idei mai vechi a primarului iar cabinetul IT este răspunsul edilului la o cerință a populației care nu poate avea acces la minunățiile oferite de computerele moderne. Emil Florin Mocan ne-a asigurat că nu are de gând să se oprească aici și va face tot ceea ce-i stă în putință pentru a accelera dezvoltarea durabilă a comunei pe care o păstorește.

 

PFA Cornel Groza

Inaugurare obiectiv: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere în Chețani

În prezența domnlui prefect Mircea Dușa, a domnului vicepreședinte al CJ Mureș Ovidiu Dancu a unor primari și unui numeros public a fost inaugurat obiectivul Îmbunătățirea infrastructurii rutiere în Chețani.

Cu acest prilej primarul Emil Florin Mocan a spus: Acest proiect reprezintă cel de-al 12-lea proiect major pus în operă în decurs de numai trei ani. Este, totodată, cel de-al treilea proiect finalizat cu bani de la Guvernul României. (…) Am primit 11,6 milioane lei. Sunt în curs de executare și în diferite stadii de finalizare introducerea apei potabile la Grindeni, noul edificiu al Școlii Gimnaziale Chețani – pentru care vom semna contractul joi 3 octombrie. La FDI avem depuse proiecte pentru Grindeni și Hădăreni în valoare de 8,5 milioane lei.

Din fondurile europene urmează să primim 150.000 euro. Toate aceste sume au putut fi obținute doar prin proiecte de calitate, pentru care mulțumesc echipei mele de la primărie și în special d-lui Ciprian Turdean, consilier extern, un om de o deosebită calitate profesională care și-a adus un aport însemnat la realizarea acestor proiecte.

Țin să mulțumesc și președintelui PSD, dl. Gliga, care ne-a sprijinit în ciuda tuturor vorbelor goale ce s-au spus despre PSD și fără a fi membru al acestui partid.

Asfaltare si modernizare strazi Chetani

Flacăra Grindeni are de acum casă nouă

Încă din numărul trecut am informat despre dorința primarului de se construi vestiare pentru baza sportivă din Grindeni. Planul a fost deja pus în operă, iar rezultatele sunt monitorizate atent. Vestiarele sunt gata, trebuie doar conectate la rețeaua de apă și electricitate. Ultimele amănunte înaintea dării in folosință sunt analizate la fața locului, pentru a preveni surprizele neplăcute. Cetățenii din Grindeni vor avea la dispoziție nu doar un teren de fotbal dotat cu toate cele necesare ci și o mini bază sportivă pe care o vor putea folosi pentru a-și întreține forma fizică și sănătatea. Cum a promis, încă de la preluarea mandatului, primarul Emil Florin Mocan este o hotărât să schimbe fața Grindenilor dar și a întregii comune Chețani. Conceptul de dezvoltare durabilă se materializează nu numai în atenția cu care este privită partea economică ci și prin modul echilibrat în care se pun la dispoziția cetățenilor utilitățile necesare unui trai mai bun. Echipa de fotbal Flacăra Grindeni va avea la dispoziție un teren și o bază sportivă bine dotate iar susținătorii ei au motive întemeiate să stea lângă echipă pe tot parcursul viitorului campionat.

Lucrările la Centrul medical Hădăreni au ajuns la acoperiș

Centrul medical din Hădăreni este o realitate palpabilă. La începutul lunii august, când am vizitat șantierul, constructorii lucrau un acoperiș. Lucrările sunt în grafic și se execută la un bun nivel calitativ. Nu peste multă vreme, cetățenii vor putea beneficia de această utilitate absolut necesară pentru comunitate. Este reconfortant să constatăm că mai sunt lucruri care merg bine, că există lucrări care respectă planificarea. din toate punctele de vedere. De altfel, ca toate șantierele de pe cuprinsul comunei, și acesta a fost îndeaproape monitorizat de către edilul Emil Florin Mocan. Eventualele probleme au fost anticipate și rezolvate încă înainte de a-și face simțită prezența. Cum s-ar spune, lucrurile bine făcute sunt, de la început, bine bine planificate, bine executate. Desigur, urmează și finisajele, dotarea și amenajarea interioară precum și completarea personalului sanitar. Toate sunt avute în vedere de către primar și nu avem îndoieli referitoare la realizarea lor.

Casa mortuară din Grindeni ajuns la finisare

La Grindeni, execuția Casei mortuare a ajuns la finisările interioare. Primarul Emil Florin Mocan a dorit să știe care sunt problemele cu care se confruntă executantul. Lucrările sunt în grafic iar calitatea acestora corespunzătoare. În curând obiectivul va fi dat în folosință, fiind încă o realizare dintre multiplele obiective aflate pe masa de lucru a primarului. De asemenea, lucrarea este o dovadă vie a faptului ca atunci când există planuri bune și execuție pe măsură, rezultatul nu are cum să fie decât cel așteptat. De altfel, în aceste zile, la Grindeni este un adevărat șantier: se lucrează la rețeaua de apă, la Casa mortuară și la vestiarele de la baza sportivă. Primarul a discutat cu executanții insistând asupra cerinței ca, la terminarea lucrărilor, să se refacă complet felul în care arată locul de șantier, astfel încât, cetățenii să nu sufere de pe urma molozului, pământului excavat sau a altor rămășițe de șantier. Nu doar lucrarea trebuie executată la înalți parametrii calitativi ci se impune și protejarea mediului înconjurător, precum și predarea în bună stare a facilităților dimprejurul șantierului, respectiv drumuri, trotuare, locuri de trecere.

Dilema podețelor

Procesul de asfaltare continuă în ritm susținut. Pe unele străzi, lucrările sunt practic finalizate. Cum se poate observa și din imagini, execuțiile sunt, tehnic și estetic, de un înalt nivel. Cu toate acestea, a apărut o problemă: dilema podețelor. Cum se știe, podețul este un artefact al cărui scop este să permită trecerea peste un obstacol. În cazul de față, șanțul. Deci, dacă nu ai șanț, nu ai podeț. Acest lucru simplu pare să nu fie înțeles de către toți cetățenii. Sunt unii care vor cu tot dinadinsul podeț! N-are a face că nu există șanț! Discuția ar putea să pară ciudată dacă n-ar fi adevărată! Unii au ajuns până acolo încât să solicite săparea șanțului, pentru a putea să aibă podeț. Acest lucru nu este posibil, pe deoparte pentru că există un plan de execuție, pe de alta, pentru că, în unele locuri, pur și simplu nu există loc pentru șanț, sau, săparea acestuia nu se justifică. Ce-i drept, cum se vede, podețele sunt arătoase și funcționale. Ca să zicem așa, sunt tentante. Noi suntem convinși că până la urmă, chiar și cei mai refractari vor înțelege că podețele sunt lucrări utilitare și nu simple înflorituri de ordin estetic.

La Grindeni se lucrează la căminele de apă

Primarul Emil Florin Mocan a trecut în revistă stadiul lucrărilor de pe șantierul rețelei de apă potabilă din Grindeni. La fața locului, executantul realiza căminele pentru racordare și instalarea contoarelor de apă. Edilul s-a interesat de nevoile șantierului și-a discutat cu muncitorii modalitățile de stocare a pământului rămas de pe urma lucrărilor precum și felul în care acesta va fi îndepărtat din șantier. Primarul a fost rugat să pietruiască drumurile afectate de lucrările de instalare a rețelei; el i-a asigurat pe cetățeni că străzile și drumurile vor fi refăcute dar, este necesar ca lucrările să fie definitive închiriate, pentru a nu se mai reveni cu pietruirea, în cazul apariției unor probleme. Nerăbdarea și neîncrederea cetățenilor poate fi motivată de felul în care, în trecut, aceștia au fost amăgiți în legătură cu desfășurarea lucrărilor, de modul defectuos în care vechea administrația comunei a înțeles să pună în operă puținele lucrări în care s-a angajat. Toți trebuie să înțelegem că o lucrare bine făcută trebuie să respecte parametrii tehnici și angajamentele financiare și că execuția de mântuială, chiar dacă creează iluzia unei mai rapide încheieri lucrării, nu este opțiune pentru actuala administrație. A venit vremea ca lucrurile să fie executate la timp, respectându-se în parametrii din proiect, fără rabat la calitate și cu respect față de nevoile cetățeanului.

Centrul medical HĂDĂRENI

Compania Națională de Investiții, prin Autorizația de construire 26/03.10.2018 a marcat demararea lucrărilor și finanțarea pentru Centrul medical local din satul Hădăreni, comuna Chețani, lucrări în valoare de 745.592,56 lei. Antreprenor e asocierea dintre ROMART CONCEPT srl &WFA IMPEX srl și ROMART ASIST srl iar diriginte lucrări e STACONS PMP srl proiectul aparținând ROMART ASIST srl. Despre importanța acestei investiții pentru locuitorii Hădărenilor dar și pentru toți cetățenii comunei Chețani nu mai e nevoie de zis prea multe. Vestea bună este că lucrările sunt în toi și că – precum ne-a obișnuit până acum – primarul Emil Florin Mocan supraveghează personal desfășurarea investiției și calitatea lucrărilor.

Introducerea apei potabile in Grindeni

Au fost reluate, în forță, activitățile pe șantierul lucrărilor de introducere a apei potabile în Grindeni. Cu prilejul unei vizite inopinate, primarul Emil Florin Mocan a apreciat felul în care se muncește, deși, s-a declarat nemulțumit de cum a fost lăsat terenul, după acoperirea șanțurilor. Chestiunea va fi pusă cât de curând și în atenția constructorilor.

Se toarna asfaltul!

Momentul mult așteptat de cetățeni a venit: lucrările pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere în comuna Chețani, care presupun asfaltarea a 19 străzi comunale, intră în faza finală. Lungimea totală a străzilor care vor fi asfaltate este de 6,702 km. Lucrarea este deosebit de complexă, fiind aplicate, în funcție de localizare, straturi de fundație (balast), straturi de bază (piatră spartă) straturi de legătură (beton asfaltic) și straturi de uzură. Cum se observă și din imagini, lucrarea este, în unele locuri, avansată, ajungându-se deja la așternerea stratului de asfalt. Primăria, personal domnul primar Emil Florin Mocan, urmărește cu atenție calitatea și desfășurarea lucrărilor.

Parcul de recreere Hădăreni este iluminat

Parcul de joacă din Hădăreni a fost dotat cu un modern și cochet sistem de iluminare devenind astfel un loc de atracție și recreere, pentru mici și mari, deopotrivă.

Trotuare noi la Hădăreni

La Hădăreni de muncește cu spor la noile trotuare. În discuțiile cu constructorii, primarul Emil Florin Mocan a insistat asupra nevoii de calitate a lucrărilor dar și asupra respectării termenelor de predare.

Hala din curtea primăriei se apropie de finalizare

Încet, încet hala din curtea primăriei prinde contur și lucrările se apropie de finalizare. Vă oferim câteva instantanee care surprind stadiul de execuție a acestui important obiectiv.

A ÎNCEPUT ASFALTAREA A 19 STRĂZI DIN COMUNA CHEȚANI

Momentul mult așteptat de cetățeni a venit. S-au demarat lucrările pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere în comuna Chețani care presupun asfaltarea a 19 străzi comunale. Lungimea totală a străzilor care vor fi asfaltate este de 6,702 km. Lucrarea este deosebit de complexă, fiind aplicate, în funcție de localizare, straturi de fundație (balast), straturi de bază (piatră spartă) straturi de legătură (beton asfaltic) și straturi de uzură; se are în vedere și scurgerea apelor pluviale, asigurarea evacuării apelor subterane, realizarea unor podețe. De asemenea, sunt asigurați parametrii necesari circulației, în condiții de siguranță și confort, pentru traficul ușor. Au fost considerate și elementele de estetică, urbanism și îmbunătățirea accesului la drumurile naționale și comunale. Acostamentele vor fi consolidate cu piatră spartă peste un strat de nisip iar în unele locuri se prevăd rigole din beton. Unele străzi vor avea partea carosabilă încadrată în borduri de beton. Primarul Emil Florin Mocan a subliniat, în discuțiile cu executantul, necesitatea ca lucrările executate să fie aduse în stadiu final pentru a nu fi deteriorate de intemperiile iernii și a putea fi reluate, atunci când timpul o permite.

RAPORTUL PRIMARULUI EMIL FLORIN MOCAN LA DOI ANI DE MANDAT

Continuă, în ritm susținut, lucrările de canalizare în zona străzii bisericii din chețani

AUDIENTA STII TV - COMUNA CHETANI

AU FOST APROBAȚI BANII PENTRU APA POTABILĂ DIN GRINDENI ȘI INFRASTRUCTURA RUTIERĂ DIN COMUNĂ

Conform comunicării primite din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene comuna noastră beneficiază de finanțare prin PNDL 2017-2020 pentru obiectivele :

„Înființarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a satului Grindeni, comuna Chețani, cu valoarea alocată din bugetul de stat de 3.723.232 lei”

„Îmbunătățirea infrastructurii rutiere în comuna Chețani cu valoarea alocată din bugetul de stat de 6.635.787,48 lei”.

Sumele sunt alocate prin OMDRAPFE nr. 3698/18.07.2017.

Documentația completă ( tehnico-economică, deviz general, acte administrative) referitoare la aceste obiective urmează a fi elaborată și transmisă MDRAPFE, până la 31 octombrie.

Este o mare realizare, atât pentru mine personal, cât și pentru întreg colectivul primăriei, implicat în obținerea acestei finanțări. De asemenea, subliniez meritul consilierului pe probleme de achiziții Ciprian Turdean. LE MULȚUMESC TUTUROR!

Primar Emil Florin Mocan

Hădăreni – Parc și teren de joacă

Frumoasă, utilă și binevenită este noua stație pentru călători.

Primind și marcajele necesare și întovărășită de o mare de flori, parcarea din centrul comunei este o adevărată carte de vizită!

Stația de epurare ape uzate – obiectiv de finalizat la sfârșitul anului 2017

Decolmatarea pârâului Grindeni

Amenajare interioară, branșare apă, canalizare la vestiarul echipei de fotbal din Chețani.

Proiectul “Înființarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a satului Grindeni, comuna Chețani, județul Mureș”

Proiectul “Construire școală gimnazială 10 clase, comuna Chețani, județul Mureș”

Pe 20 aprilie 2017, a fost realizată de către reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vizita în teren pentru observarea condițiilor pe care Comuna Chețani le îndeplinește în vederea accesării unei finanțări nerambursabile ce are ca obiect modernizarea unui număr de 19 străzi din localitate. Dar, primarul Emil Florin Mocan nu înțelege să conteze doar pe granturi. Astfel au fost demarate și executate lucrări la drumurile de exploatare și capela mortuară din Hădăreni. S-au drenat, grederuit și pietruit drumuri precum acelea din zona Coroș, Giurgiș și drumul Martocii.

La capela mortuară din Hădăreni au fost demarate lucrările de conectare la rețeaua de apă.

Vă prezentăm instantanee din aceste lucrări.